Hele Trans-Siberische spoorlijn op Google Maps

Google komt met een opmerkelijk initiatief: het heeft namelijk de hele Trans-Siberischeroute op z’n kaartendienst Google Maps geplaatst.

Je kunt de hele treinrit als YouTube-filmpje volgen. Je moet er wel tijd over hebben: de rit Moskou-Vladivostok is 9.288 km lang. Dat vertaalt zich ruwweg in 115 uur video.

Onderweg kan je ook even de radio aanzetten. Zo kun je in de rechterkolom de audioversie van Leo Tolstoys ‘Oorlog en vrede’ en Nikolai Gogols ‘Dode zielen’ raadplegen. Je kan ook alleen het geluid van de trein horen.

Volledig interactief

Ook in de rechterkolom vind je de meest pittoreske plekken van de route, maar wat het helemaal afmaakt is het Google-kaartje onder de video. Dit update zichzelf, in synchronisatie met de videobeelden. Dat is erg handig, want zo kun je tijdens de treinrit uitzoomen en kijken waar je nu exact bent, en hoe ver het nog is tot de eindbestemming.

Andersom werkt het echter ook. Klik in de kaart op een bepaald punt van de trans-Siberische route en de video springt naar dat punt in de rit.

  • Thy

    Top